Hoe houd je een festivalbezoek financieel gezien binnen de perken?

Zeg je zomer, zeg je festival. Festivals zijn de laatste jaren enorm populair en zeker niet alleen onder jongeren. Gezinnen met jonge kinderen genieten ook graag van alles wat een festival te bieden heeft. En dat is veel! Muziek, theater, dans, kunst, noem het maar op of het is te vinden op één van de meer dan 800 festivals die Nederland rijk is. Helaas hangt er aan zo’n bezoek vaak een pittig prijskaartje. Entreetickets van meer dan € 100 zijn eerder regel dan uitzondering, ze zijn dan ook de grootste kostenpost. De andere kosten op het prijskaartje zijn vervoer, eten en drinken, eventueel een overnachting en een hippe festivaloutfit.

Entreeticket is de grootste kostenpost

De bestedingen lopen per festival erg uiteen. Dit heeft uiteraard te maken met de verschillende soorten bezoekers. Het Nederlands Film Festival is koploper met een gemiddelde besteding van € 66 (exclusief entreebewijs) per bezoeker. Op een Dancefestival geven de veelal jonge bezoekers gemiddeld tussen de € 5 en € 10 uit aan eten en drinken. Voor jonge mensen een aanslag op hun vaak geringe bankrekening aangezien ze ook nog in de buidel moeten tasten voor vervoer en vaak willen ze ook een nacht  blijven kamperen voor het ultieme festivalgevoel. De grootste kostenpost is echter de entree, de prijs van een kaartje voor Lowlands is de laatste jaren met 40% gestegen.

Tips om je festivalbezoek zo goedkoop mogelijk te houden

  • Bezoek een gratis toegankelijk festival. In 2014 waren 363 van de 801 festivals gratis, keus genoeg!
  • Word vrijwilliger. Veel kleinere festivals werken met een heel leger aan onbetaalde krachten. Help bijvoorbeeld bij de op- en afbouw van het festival en je krijgt gratis toegang.
  • Veel festivals geven statiegeld op plastic bekertjes. Een stapel van een meter levert je vaak een gratis drankje op. Het verzamelen van bekers is heel populair op familiefestivals, kinderen zijn er de hele dag druk mee in de weer.
  • Heb je een CJP pas? Met deze jongerenpas krijg je korting op diverse evenementen wat je tientallen euro’s voordeel kan opleveren.
  • Check vooraf de website van het te bezoeken festival om te zien of het is toegestaan om water mee te nemen. Vaak is een flesje water zonder dop toegestaan.

Recycle je festival outfit

Je festivaloutfit kan ook een aardige aanslag zijn op je budget. Echter de dresscode voor festivals is al jaren hetzelfde: bohemian, hippe-achtige kleding, die zo comfortabel zit dat je erin kan dansen tot de zon opkomt. Koop daarom één keer een goede outfit. Vul deze elk jaar aan met een paar nieuwe accessoires en je bent weer helemaal up to date.

Festivalkeuze is tweeledig: programmering en sfeer

De eerste reden dat men een festival bezoekt is de programmering. Veelal bands, maar ook andere kunstuitingen zoals theater, beeldende kunst en dans. Een andere even belangrijke reden is de sfeer. Een sfeer die wordt gekenmerkt door vrijheid, tot in de vroege uurtjes lekker op je blote voeten met je vrienden dansen in het gras. Dus heb je geen geld voor dure entreetickets, kies dan voor een gratis festival. De sfeer kost niets!

De programmering is voor de helft van de bezoekers de reden om juist voor dat festival te kiezen. Ze komen voor de bekende bands die door het festival worden gepromoot, maar ook de minder bekende bands die door het festival worden geprogrammeerd mogen rekenen op grote belangstelling. De bezoekers ervaren dit als een kans om nieuwe topacts te ontdekken.

De sfeer is voor bezoekers een ander bepalend aspect. Elk festival heeft zo zijn eigen publiek, dat ook elk hun eigen sfeer meebrengt. Eén gemeenschappelijk kenmerk is de bijna ideale situatie van sociale omgangsvormen. Deze verschillen zeer van de sociale omgangsvormen in de ‘echte’ wereld. Mensen zijn vriendelijker en positiever wat een gevoel van samenzijn oproept.

Write a Reply or Comment